Join4Energy (2009) is een stichting die geld ophaalt voor kinderen met een stofwisselingsziekte. De deelnemers fietsen de 1912 meter hoge Mont Ventoux op om geld op te halen om onderzoek te doen naar stofwisselingsziekten.

Hoe ben jij bij Join4Energy terecht gekomen?

“Jordy Kremer, degene die Join4Energy heeft opgericht, is een jeugdvriend van Jurjen, de broer van mijn leidinggevende. Jurjen wilde mee fietsen, maar had een blessure aan zijn knie. Hij kwam bij mij met de vraag “hoe kan ik gericht trainen zodat ik toch mee kan fietsen?” Samen met hem heb ik een programma gemaakt waarbij hij heuvels ging trainen. Ook heb ik hem aan zijn knie behandeld. Jordy had dezelfde klachten en kwam ook bij mij trainen. Op een gegeven moment vroeg Jurjen: “Wat doen we als we tijdens het fietsen klachten krijgen? We hebben geen fysio die mee gaat. Kan jij niet met ons mee?” In 2015 ben ik voor het eerst meegegaan, dit jaar was de vierde keer.”

Waarom ga jij graag mee als fysiotherapeut?

Wat ik gaaf vind, is de sportieve uitdaging die mensen aangaan. Ik vind het belangrijk dat er voor dit doel geld wordt opgehaald, omdat het een ziekte is waar te weinig onderzoek naar wordt gedaan. Er zijn teveel verschillende vormen van de ziekte, waardoor er veel onderzoeken en medicijnen nodig zijn. Het is mooi om te zien hoe mensen hun sportieve doel bereiken. Ze trainen hier lang voor en hebben vaak een persoonlijke relatie met de ziekte. En Join4Energy voelt echt als familie. Het voelt als thuiskomen, we zijn heel hecht met elkaar alsof we elkaar vorige week nog hebben gezien.”

Welke rol heb jij bij Join4Energy?

“Ik ga mee als fysiotherapeut, ik behandel mensen als ze klachten hebben. Tijdens de Mont Ventoux Challenge help ik mee als begeleider. Ik geef renners bijvoorbeeld extra water of eten. Als ik weet dat mensen fysieke klachten hebben, vraag ik hoe het gaat en of ze extra hulp nodig hebben. Ik vind het van belang dat iedereen veilig en gezond boven komt. En natuurlijk elke deelnemer die je tegenkomt, moedig ik enthousiast aan! Het is een zware tocht en ze kunnen elk onsje positieve energie goed gebruiken.”

Waar word jij blij van?

“Als mensen zichzelf overtuigen! Ik zie bijvoorbeeld mensen die fysiek veel hebben meegemaakt of die al op leeftijd zijn. Ik vind het bijzonder om te zien dat mensen veel meer kunnen dan ze denken. Dat ze zowel fysiek als mentaal sterker zijn dan ze denken. En dat je met goede training, voorbereiding en geloof in jezelf, je doelen kan bereiken.”

Wat is een moment dat je nooit meer vergeet?

“Tijdens de trainingsrit was er iemand gevallen, hij had zijn schouder geblesseerd. Het leek vrij ernstig, maar gelukkig viel het mee. Hij vroeg mij “als jij mijn tapet, kan ik dan de berg op?” Hij was een ervaren renner en was de steun en toeverlaat voor zijn vriendin. Zij had veel meegemaakt, had er het hele jaar hard voor getraind en wilde samen met hem de berg op. Ik heb hem getapet en samen zijn ze naar boven gefietst. Toen ik ze halverwege naast elkaar fietsend tegen kwam en zag dat het goed ging, gaf dat een kick. Ik word heel blij dat zo’n kleine bijdrage zo’n grote impact heeft.”

Wat vind jij het meest aangrijpende moment?

“De laatste avond waarop het behaalde bedrag bekend wordt gemaakt. Dat is altijd een emotioneel moment. Je ziet bijvoorbeeld foto’s voorbij komen van kinderen waarvan je weet dat ze ondertussen overleden zijn. Dat is heftig! Als je die verhalen hoort, realiseer je je pas hoeveel impact de ziekte op de gezinnen en de families heeft. Op zo’n moment besef ik me des te meer dat het belangrijk is om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek en medicijnen.”

Hoeveel geld is er opgehaald?

“Met elkaar hebben we in totaal € 483.246, – opgehaald.”

Wat wil jij mensen verder nog meegeven?

“Als mensen zich in willen zetten voor een goed doel en ze vinden een sportieve uitdaging leuk, kijk eens op de website van Join4Energy. Kijk of dit iets voor jou is en of jij je hierbij aan wilt sluiten. Het hoeft niet als renner, we zoeken ook vrijwilligers. Er zijn genoeg taken waar we mensen voor nodig hebben. Volgend jaar ben ik er in ieder geval weer bij als fysiotherapeut!”

Mark van Berkum (32) is fysiotherapeut, Dry Needling therapeut en Medical fitness trainer bij Pro Corpus.