Selecteer een pagina

“Tekort bedrijfsartsen Enschede veroorzaakt miljardenstrop voor werkgevers”, “Tekort bedrijfsarts verlengt het ziekteverzuim”, “Structurele oplossing nodig voor nijpend tekort aan bedrijfsartsen”. Steeds vaker komen dit soort nieuwskoppen voorbij. In Twente is dit helaas niet anders. 

Het Capaciteitsorgaan (het Capaciteitsorgaan onderzoekt de toekomstige benodigde capaciteit aan professionals in de zorg) schrijft in hun rapport ‘Capaciteitsplan 2021 – 2024’ dat er jaarlijks ongeveer 250 nieuwe bedrijfsartsen in moeten stromen om te zorgen dat we over 12 – 18 jaar genoeg bedrijfsartsen hebben. In 2025 gaan ongeveer 750 bedrijfsartsen (40% van de huidige aantal) met pensioen.

Een chronisch tekort aan bedrijfsartsen dus, en dat terwijl het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2022 het hoogste ooit gemeten is. Met een gemiddeld ziekteverzuim van 6,3% en de daarbij behorende 3 miljard euro aan jaarlijkse verzuimkosten moet er een andere oplossing komen. Werknemers zijn langer ziek dan nodig is. Een verzuimende werknemer wordt pas na 6 tot 8 weken voor het eerst gezien. Bij Pro Corpus vinden we dat dit anders moet én kan!

Inzetbaarheidsadviseurs
met een medische achtergrond

Onze oplossing is dat wij inzetbaarheidsadviseurs met een medische achtergrond op de werkvloer hebben lopen. Zij hebben een achtergrond als fysiotherapeut, doktersassistent of verpleegkundige en fungeren als taakgedelegeerde bedrijfsarts. Ze zijn gewend om op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag en mogen paramedisch advies geven.

Doordat we op de werkvloer aanwezig zijn, weten we precies wat er bij het bedrijf speelt en zijn we laagdrempelig te benaderen voor de werknemers. Als iemand door HR wordt doorverwezen, spreken of zien we deze persoon binnen 24 uur. De inzetbaarheidsadviseur maakt een inschatting van de situatie en kijkt of er direct interventie nodig is. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, fysiotherapeut of psycholoog.

We hebben korte lijnen met Novum Zorg, een praktijk voor 1e lijns fysiotherapie, psychologie en ergotherapie in Enschede. Ook hebben we korte lijnen met OCA Enschede voor de begeleiding van intensieve trajecten. Werknemers kunnen hierdoor vaak snel terecht.

Na iedere afspraak brengt de inzetbaarheidsadviseur de werknemer en de HR-adviseur op de hoogte van de niet-medische voortgang.

Bedrijfsarts Enschede

Indien nodig heeft de werknemer in week 6-8 een afspraak met de arbo arts in Enschede. De arbo arts werkt onder supervisie van de bedrijfsarts. De probleemanalyse wordt dan opgesteld. De inzetbaarheidsadviseur heeft de werknemer in diezelfde tijd al 3-5 keer gesproken. De inzetbaarheidsadviseur is ondertussen met herstel bevorderende adviezen én met de werkopbouw van de werknemer gestart. Hierdoor is de werknemer na 6-8 weken vaak alweer (gedeeltelijk) aan het werk.

De arbo arts werkt onder supervisie van de bedrijfsarts. Door op deze manier te werken, zijn bedrijven niet afhankelijk van het tekort aan bedrijfsartsen.

We zijn niet voor niets dé inzetbaarheidsspecialist uit Twente!

Jinke Kothman

Jinke Kothman

Inzetbaarheidsadviseur

Wil je meer lezen?

We delen graag onze kennis met je via onderstaande blogs.

Onnodige lang verzuim door wachtlijsten hulpverlening

Onnodige lang verzuim door wachtlijsten hulpverlening

Wat kan je doen in de tijd dat werknemers wachten op effectieve hulpverlening bij lang verzuim? Je bent HR-adviseur van een productiebedrijf met 100 werknemers. 2 werknemers zijn langdurig ziek. Dit heeft een flinke impact op het ziekteverzuim en de werkdruk voor...

Lees meer
Verzuim door rugklachten. Wat kan ik doen?

Verzuim door rugklachten. Wat kan ik doen?

Verzuim door een werknemer met rugklachten. Ze heeft het advies van de huisarts gekregen om 2 weken rust te houden. Wat kan ik als inzetbaarheidsadviseur doen?  Tijdens mijn telefonisch spreekuur bel ik een vrouw die verzuimt. Ze blijkt rugklachten te hebben en heeft...

Lees meer