Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk onderwerp als het gaat om het voorkomen van arbeidsverzuim. Het gaat erom dat werknemers gedurende hun hele loopbaan gezond en vitaal blijven en dat ze met plezier aan het werk blijven.
Maar hoe voorkom je nou arbeidsverzuim? We geven je 7 concrete tips!
Creëer een gezonde werkcultuur
Een gezonde werkcultuur is van belang voor duurzame inzetbaarheid. Dit betekent dat er ruimte is voor feedback, dat de communicatie open is en dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan. Hierdoor voelen werknemers zich gewaardeerd, gesteund en gaan ze beter om met stressvolle situaties.
Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving
Een veilige en gezonde werkomgeving is belangrijk om het arbeidsverzuim te voorkomen. Tijdens het Preventief Medisch Onderzoek kijken we naar de werkbelasting en belastbaarheid van de werknemers. Ook kijken we hoe ze werkdruk, werkstress en werksfeer ervaren. Door werknemers in een veilige en gezonde omgeving te laten werken, werken ze langer en met meer plezier.
Stimuleer een gezonde leefstijl
Werknemers met een gezonde levensstijl zijn fitter, gezonder en productiever dan hun collega’s die hier geen aandacht voor hebben. Stimuleer werknemers om gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende rust te nemen. Door gezond te leven, blijven werknemers fysiek en mentaal fit en zijn ze beter in staat om hun werk te doen. Om werknemers hierbij te begeleiden, hebben we het programma De Smaakmakers ontwikkeld.
Geef aandacht aan loonbaanplanning
Door loopbaanplanning te stimuleren, kunnen werknemers zich blijven ontwikkelen en uitgedaagd blijven in hun werk. Hierdoor blijven ze langer gemotiveerd en inzetbaar op de arbeidsmarkt. Bovendien kan het bijdragen aan het voorkomen van arbeidsverzuim, doordat werknemers weten wat er van hen wordt verwacht en zich goed kunnen voorbereiden op toekomstige veranderingen.
Biedt flexibele werktijden en -locaties
Flexibiliteit in werktijden en -locaties draagt bij aan voorkomen van arbeidsverzuim. Uit onderzoek van TNO blijkt dat werknemers die thuiswerken gemiddeld minder verzuimen. Hierdoor kunnen werknemers werk en privé beter combineren en hebben ze meer controle over hun eigen agenda. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van arbeidsverzuim, doordat werknemers beter in staat zijn om werk en privé in balans te houden.
Biedt opleiding en ontwikkelingsmogelijkheden
Investeer in de ontwikkeling van werknemers en biedt opleidingsmogelijkheden aan. Hierdoor kunnen werknemers hun kennis en vaardigheden verbeteren en blijven ze inzetbaar op de arbeidsmarkt. Dit kan ook bijdragen aan het voorkomen van arbeidsverzuim, doordat werknemers gemotiveerd blijven en uitdaging blijven vinden in hun werk.
Stimuleer sociale verbondenheid
Sociale verbondenheid op de werkvloer is van groot belang voor duurzame inzetbaarheid. Dit betekent dat werknemers zich onderdeel voelen van een team en zich gesteund voelen door collega’s. Dit kan bijvoorbeeld door het gezamenlijk houden van pauzes, het organiseren van teambuilding activiteiten, maar ook door het creëren van een informele sfeer op de werkvloer.
Door deze tips toe te passen en te blijven werken aan duurzame inzetbaarheid, lever je als werkgever een belangrijke bijdrage aan een gezonde, gemotiveerde en productieve werkomgeving om zo arbeidsverzuim te voorkomen.
Anoukh van Baggum
Strategisch adviseur Arbeid & Gezondheid
Wil je meer lezen?
We delen graag onze kennis met je via onderstaande blogs.
Onnodige lang verzuim door wachtlijsten hulpverlening
Wat kan je doen in de tijd dat werknemers wachten op effectieve hulpverlening bij lang verzuim? Je bent HR-adviseur van een productiebedrijf met 100 werknemers. 2 werknemers zijn langdurig ziek. Dit heeft een flinke impact op het ziekteverzuim en de werkdruk voor...
Verzuim door rugklachten. Wat kan ik doen?
Verzuim door een werknemer met rugklachten. Ze heeft het advies van de huisarts gekregen om 2 weken rust te houden. Wat kan ik als inzetbaarheidsadviseur doen? Tijdens mijn telefonisch spreekuur bel ik een vrouw die verzuimt. Ze blijkt rugklachten te hebben en heeft...
Wanneer schakel je als groot of klein bedrijf een arbodienst in?
Wanneer moet je als bedrijf een arbodienst inschakelen? Een mooie vraag die we graag aan Jinke Kothman stellen, inzetbaarheidsadviseur bij Pro Corpus. “Vanuit mijn functie als inzetbaarheidsadviseur zie ik dat bedrijven een arbodienst op verschillende momenten...