Tijdens mijn wekelijkse spreekuur als arbodienstverlening Enschede bij een productie-omgeving, klopt een dame bij mij aan. Ze is door de HR-manager naar mij toegestuurd. De HR-manager heeft geconstateerd dat de dame geen tijd heeft voor de wekelijkse vergadering en signaleert kenmerken van overbelasting. De dame komt bij mij in het spreekuur en begint te vertellen.

“Ik ben van mezelf uit heel gestructureerd en werk op een plek waar alleen maar chaos is. Er is geen structuur en iedereen doet maar wat. Ook werken we veel ad hoc en mis ik sturing. Hierdoor kan ik mijn functie niet goed uitvoeren!”

3 opties om  verzuim te voorkomen

Ik heb naar haar geluisterd en drie opties met haar besproken om te voorkomen dat ze in een burn-out terechtkomt. Ondanks dat deze dame niet verzuimt, is dit voor mij als inzetbaarheidsadviseur een duidelijk signaal dat zij iets anders nodig heeft dan de situatie waarin ze nu werkt.

1. Je gaat opzoek naar een andere baan. Een optie dat níet het uitgangspunt is! Door deze vraag te stellen, kan ik snel achterhalen hoe gemotiveerd iemand nog is en hoeveel hart de werknemer voor de zaak heeft. Deze dame gaf aan dat ze dit niet wil. Mooi, dan kunnen we samen verder kijken naar de andere opties.

2. Je gaat aan jezelf werken. De buitenwereld kan je niet veranderen, maar hoe je tegen de situatie aankijkt wel. “Kan jij eraan wennen dat jij een gestructureerd persoon bent die werkt in een chaotische werkomgeving?” Nee, dat kon ze niet.

3. Je gaat het gesprek met je leidinggevende aan. In dit gesprek formuleer je duidelijk waar jij tegenaan loopt, wat jouw doelen zijn en wat je graag anders wilt zien. Ga je hiermee aan de slag? Ja, dit leek haar een goede oplossing.

“De deadline voor dit gesprek is over twee weken. Mocht je leidinggevende binnen nu en twee weken geen tijd hebben, dan verwacht ik van jou dat de afspraak in ieder geval gepland is. Ga ervanuit dat je vraag niet direct wordt opgelost, maar dat je leidinggevende je alleen aanhoort. Zij kan de situatie niet á la minuut veranderen. Als je hulp nodig hebt om het gesprek voor te bereiden, kan je me bellen. Na het gesprek met je leidinggevende plannen wij samen een nieuwe afspraak in. Dan kijken we wat er besproken is en wat je eventueel nog meer nodig hebt om te zorgen dat je inzetbaar blijft.”

De volgende blog gaat over een jonge meid met een ernstige spierziekte.
Welke adviezen kan ik haar geven zodat zij inzetbaar blijft?

Arbodienstverlening Enschede

Jinke Kothman

Inzetbaarheidsadviseur