Het is geen geheim dat werkstress en mentale gezondheidsproblemen veel voorkomen op de werkplek. Volgens de WHO zal depressie tegen 2030 wereldwijd de grootste oorzaak zijn van ziekteverzuim. Volgens onderzoek van TNO uit 2019 naar verzuim in Nederland is psychisch verzuim gestegen van 20,6% in 2015 naar 29,3% in 2019. Dit percentage is alleen maar verder gestegen. Het is van cruciaal belang om de geestelijke gezondheid van werknemers serieus te nemen en te ondersteunen. Maar hoe geef je nou prioriteit aan de mentale gezondheid van werknemers? We geven je 10 concrete tips!
Praat over mentale gezondheid
Het bespreken van mentale gezondheid op de werkplek kan het stigma verminderen en werknemers aanmoedigen om hulp te zoeken. Werknemers hoeven niet te verzuimen om in gesprek te kunnen met de inzetbaarheidsadviseur. Juist Preventief kan de inzetbaarheidsadviseur veel betekenen.
Flexibel werken
Het bespreken van mentale gezondheid op de werkplek kan het stigma verminderen en werknemers aanmoedigen om hulp te zoeken. Werknemers hoeven niet te verzuimen om in gesprek te kunnen met de inzetbaarheidsadviseur. Juist Preventief kan de inzetbaarheidsadviseur veel betekenen.
Geef het goede voorbeeld
Als leidinggevende is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven door het creëren van een positieve en ondersteunende werkomgeving, waar werknemers zich veilig voelen om over hun mentale gezondheid te praten.
Bied hulp aan
Het aanbieden van psychologietrajecten kan werknemers helpen die worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen. Doordat zij met een psycholoog in gesprek kunnen, zijn zij eerder weer inzetbaar.
Ondersteun gezonde gewoonten
Geef werknemers de ruimte om gezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals gezonde voeding en genoeg slaap. Dit draagt bij aan een betere geestelijke gezondheid.
Beheers de werkdruk
Te veel werk kan leiden tot stress en burn-out. Zorg ervoor dat werknemers niet te veel werk op hun bordje krijgen en dat hun werkdruk behapbaar is.
Moedig pauzes aan
Het nemen van pauzes kan de productiviteit en concentratie verbeteren en stress verminderen. Moedig medewerkers aan om pauzes te nemen en geef ze de ruimte om dit te doen.
Bied trainingen aan
aanbieden van trainingen en professionele ontwikkeling kan werknemers helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen en zich te verbeteren, wat weer bijdraagt aan hun geestelijke gezondheid.
Promoot positieve communicatie
Een positieve werkcultuur waarin open communicatie en samenwerking worden aangemoedigd, draagt bij aan de geestelijke gezondheid van werknemers.
Ontwikkel een inzetbaarheidsbeleid
Ontwikkel een beleid dat zich richt op het verbeteren van de geestelijke gezondheid van medewerkers en waarin duidelijk wordt vermeld hoe deze ondersteuning kan worden geboden.
Anoukh van Baggum
Strategisch adviseur Arbeid & Gezondheid
Wil je meer lezen?
We delen graag onze kennis met je via onderstaande blogs.
Onnodige lang verzuim door wachtlijsten hulpverlening
Wat kan je doen in de tijd dat werknemers wachten op effectieve hulpverlening bij lang verzuim? Je bent HR-adviseur van een productiebedrijf met 100 werknemers. 2 werknemers zijn langdurig ziek. Dit heeft een flinke impact op het ziekteverzuim en de werkdruk voor...
Verzuim door rugklachten. Wat kan ik doen?
Verzuim door een werknemer met rugklachten. Ze heeft het advies van de huisarts gekregen om 2 weken rust te houden. Wat kan ik als inzetbaarheidsadviseur doen? Tijdens mijn telefonisch spreekuur bel ik een vrouw die verzuimt. Ze blijkt rugklachten te hebben en heeft...
Wanneer schakel je als groot of klein bedrijf een arbodienst in?
Wanneer moet je als bedrijf een arbodienst inschakelen? Een mooie vraag die we graag aan Jinke Kothman stellen, inzetbaarheidsadviseur bij Pro Corpus. “Vanuit mijn functie als inzetbaarheidsadviseur zie ik dat bedrijven een arbodienst op verschillende momenten...