Verzuim door een werknemer met rugklachten. Ze heeft het advies van de huisarts gekregen om 2 weken rust te houden. Wat kan ik als inzetbaarheidsadviseur doen? 

Tijdens mijn telefonisch spreekuur bel ik een vrouw die verzuimt. Ze blijkt rugklachten te hebben en heeft van de huisarts het advies gekregen om 2 weken rust te houden. Ik ga ervanuit dat de huisarts bepaalde rode vlaggen heeft uitgesloten.  

Door mijn achtergrond als fysiotherapeut weet ik welke vragen ik moet stellen om te achterhalen waar ze precies last van heeft. Ik leg uit dat ik 17 jaar ervaring als fysiotherapeut heb en gespecialiseerd ben in het houding- en bewegingsapparaat. Het blijkt om spierklachten in de rug te gaan. Als je iets niet moet doen bij spierklachten in de rug, is het rust houden en veel zitten.  

Bij spierklachten in de rug geldt: 

  • Liggen & Lopen wel.  
  • Zitten, Staan & Slenteren niet. 

    Welk advies geef ik de werknemer?

    Om verder te kunnen met het herstel, is het belangrijk dat ik een vertrouwensband met haar heb. Het advies dat ik haar geef, is om iedere dag een half uur stevig door te wandelen, haar armen mee te bewegen en haar vochtpeil goed te houden. “Probeer vandaag en morgen mijn adviezen op te volgen en voel ’s avonds hoe het is gegaan. Ik bel je over twee dagen om de fysieke reactie te bespreken.” In de meeste gevallen geeft de werknemer aan dat de klachten minder zijn geworden. Immers gebruik van het lijf geeft herstel van het lijf. Je lichaam heeft doorbloeding nodig om te herstellen. Dit krijg je door matig intensief te bewegen. Bij spierklachten in de rug kan de werknemer anatomisch niets kapot maken als zij beweegt.  

    Wat gebeurt er als de werknemer het advies van de huisarts

    toch wil blijven volgen?

    Soms gebeurt het dat de werknemer de algemenere adviezen van de huisarts toch wil blijven volgen. In dat geval vraag ik altijd of de werknemer de huisarts wil bellen en wil vertellen wat we hebben besproken. Ik vraag haar om samen met de huisarts tot een eindadvies te komen en dit aan mij terug te koppelen. Bijna altijd merk ik dat de huisarts het bewegen stimuleert en het advies geeft om dit door te zetten.  

    Wat koppel ik terug naar HR?

    Na iedere (telefonische) afspraak met de werknemer stuur ik een niet-medische terugkoppeling naar HR. Hierin staat dat ik adviezen ter stimulatie van herstel heb gegeven en dat de werknemer dit de komende week op gaat pakken. Ook wordt vermeld wanneer ik de werknemer weer spreek en dat we dan de fysieke reactie bespreken. Aan de hand daarvan geef ik nieuwe of aanvullende adviezen. De terugkoppeling vindt via ons verzuimsysteem plaats.  

    Jinke Kothman

    Jinke Kothman

    Wil je meer lezen?

    We delen graag onze kennis met je via onderstaande blogs.

    Onnodige lang verzuim door wachtlijsten hulpverlening

    Onnodige lang verzuim door wachtlijsten hulpverlening

    Wat kan je doen in de tijd dat werknemers wachten op effectieve hulpverlening bij lang verzuim? Je bent HR-adviseur van een productiebedrijf met 100 werknemers. 2 werknemers zijn langdurig ziek. Dit heeft een flinke impact op het ziekteverzuim en de werkdruk voor...

    Lees meer