Bij hielspoor is er sprake van een irritatie of ontsteking aan de voetpees. Deze pees loopt aan de onderkant van uw voet, van de hiel naar uw voorvoet. Hij zorgt dat we kracht kunnen zetten, bijvoorbeeld tijdens het (hard)lopen, staan of springen. Als u last heeft van hielspoor, is de aanhechting naar de peesplaat overbelast. De spieren voelen gespannen en er ontstaan spierknopen. Dat doet pijn!

In dit blogbericht vertellen we wat hielspoor is, hoe u hielspoor kunt behandelen en informeren we over de effectieve Dry Needling behandeling.

Wat is hielspoor?

Hielspoor ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren. Bijvoorbeeld door een verkeerd looppatroon, een te snelle opbouw van een training of sporten op een te harde ondergrond. Ook afwijkende voetvormen zoals platvoeten, overgewicht of fysieke klachten aan de heup, knie of rug kunnen een peesontsteking veroorzaken.

We zien hielspoor ook vaak bij mensen die veel lopen of lang staan en dit niet gewend zijn. Ook het dragen van schoenen zonder stevige zool of het dragen van slippers kan een oorzaak zijn. Uw voetboog wordt dan onvoldoende ondersteund, wat extra spierspanning onder de voet oplevert. Een andere oorzaak is als u een te hoge spierspanning in andere beenspieren (zoals kuitspieren of scheenbeenspieren) heeft.

Hielspoor veroorzaakt een scherpe pijn tijdens het staan of (hard)lopen). Bij sommige mensen verdwijnt de pijn zodra ze gaan zitten. Bij anderen blijft de pijn ook in rust zeurend aanwezig. In sommige gevallen hebben mensen ’s nachts veel pijn. ’s Ochtends of als u lang heeft gezeten, is de pijn het ergst. Dit komt doordat de peesplaat tijdens rust korter en stijver wordt. Door te bewegen wordt de pees soepeler. Hierdoor neemt de spierspanning af en heeft u minder pijn.

Hielspoor behandelen

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, ontstaat een peesontsteking vaak door een combinatie van factoren. Daarom kunt u het beste alle drie de stappen doorlopen om hielspoor te behandelen.

  1. Verminder (over) belasting door rust te houden en de spieren te koelen.
  2. Koop schoenen met een stevige zool of koop speciale zooltjes. Heeft u last van platvoeten? Maak een afspraak met een podotherapeut. Zij kan de stand van uw voeten analyseren en u adviseren over de juiste schoenen of zolen.
  3. Heeft u acute pijn? Of belemmert de pijn u in uw dagelijkse bezigheden? Dan is Dry Needling een effectieve manier om hielspoor te behandelen.

Hielspoor behandelen met Dry Needling

Bij Dry Needling plaatst de fysiotherapeut een dun naaldje in de verharde spier. Het gaat om één naald die kort in de spierknoop wordt geplaatst. De spierspanning wordt hierdoor minder en de pijn neemt af. Dit voelt u direct!

De fysiotherapeut geeft u een Dry Needling behandeling en vult dit aan met rekoefeningen. Door de oefeningen wordt de spanning in de spieren minder en daardoor de trekkracht op de peesplaat. U rekt zowel de kuitspieren als de voetpees, waardoor u voorkomt dat de spanning in de voet weer toeneemt. De rekoefeningen zorgen er tevens voor dat afvalstoffen worden afgevoerd en dat uw lichaam nieuwe bouwstoffen aanmaakt. Dit stimuleert het zelf herstellend vermogen van uw lichaam, waardoor de ontsteking sneller weggaat.

Praktische informatie Dry Needling

De Dry Needling behandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.

  • De Dry Needling behandeling duurt 25 minuten per keer.
  • Er zijn gemiddeld 8 – 10 behandeling nodig.
  • Het duurt gemiddeld 8 weken voordat mensen klachtenvrij zijn.

Heeft u last van hielspoor? Loop niet onnodig door met de pijn. Maak een afspraak met onze fysiotherapeut en voorkom langdurige en onnodige pijn!

Bellen

053 - 303 00 00

Wij zijn op werkdagen bereikbaar
van 08.00 uur tot 18.00 uur.

Bel mij terug

Vitaal & Inzetbaar

Pro Corpus adviseert bedrijven en mensen in Twente om gezond, vitaal en inzetbaar te worden en te blijven. Wij geven concreet ‘handen en voeten’ aan deze begrippen door te kijken naar de organisatie die we voor ons hebben. Wat betekent duurzame inzetbaarheid voor uw bedrijf en uw werknemers? Wat hebben uw werknemers nodig om zich gezond en vitaal te voelen? En wat heeft u als individu nodig?

© 2020 Pro Corpus

Privacyverklaring

Volg Pro Corpus