Veel mensen hebben wel eens van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) gehoord, maar weten niet precies wat dit is. In dit blogbericht vertellen we wat het Carpaal Tunnel Syndroom is, welke klachten iemand kan hebben en gaan we specifiek in op de effectieve Pyhstracs behandeling. Het voordeel van Pyhstracs is dat 70% van de mensen na 10-15 behandelingen klachtenvrij is! Ook is er geen injectie door de huisarts of een operatie in het ziekenhuis nodig.

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een aandoening waarbij een handzenuw ter hoogte van de pols wordt afgekneld. Dit ontstaat door een vochtophoping in de carpaal tunnel, een doorgang van pezen en zenuwen aan de binnenkant  van de pols. CTS komt bij 5% van de Nederlandse bevolking voor. Vrouwen die zwanger of in de overgang zijn, hebben vaker last van  CTS. Ook werknemers die veel repeterende bewegingen met de hand maken, bijvoorbeeld kantoormedewerkers, productiemedewerkers of caissières, hebben vaker last van het Carpaal Tunnel Syndroom.

De zwelling kan worden veroorzaakt door overbelasting (vooral bij repeterende bewegingen), door polsletsel of bij mensen die veel vocht vasthouden. Vocht vasthouden kan ontstaan als gevolg van lymfoedeem of door hormonale ontregeling tijdens de zwangerschap of de overgang.

Symptomen van het Carpaal Tunnel Syndroom?

  • Tintelingen/doofheid/stijfheid van de vingers;
  • Branderige of stekende pijn in de hand;
  • Krachtverlies van de hand.

Patiënten geven vaak aan dat na bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld langdurig muisgebruik, breien of veel schrijven, de hand gevoelloos wordt of juist gaat tintelen. ’s Nachts wordt men vaak wakker met een ‘slapende’ hand. Om het gevoel in de hand terug te krijgen, kunt u de hand buiten het bed laten bungelen. Ook wordt men ’s nachts vaak wakker met pijn. Zowel de pijn als de ‘slapende’ hand verstoren de nachtrust wat vermoeidheid tot gevolg heeft.

De Pyhstracs behandeling

De Phystracs behandeling is een effectieve behandeling om het Carpaal Tunnel Syndroom aan te pakken. Ongeveer 70% van de mensen is na 10-15 behandelingen klachtenvrij. En het effect van de Phystracs behandeling is in de meeste gevallen blijvend!

Bij de Phystracs behandeling  wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht waarbij de boven- en onderarm in speciale steunen worden gezet. Vervolgens wordt er een band om de pols vastgemaakt. Via deze band wordt trekkracht op de pols uitgeoefend. Hierdoor wordt het vocht in de carpaal tunnel afgevoerd. Hierdoor neemt de druk op de handzenuw af waardoor de klachten verminderen.

In onderstaande video wordt de Phystracs behandeling uitgelegd en ziet u hoe het apparaat werkt.

Voor wie is de Phystracs behandeling geschikt?

De Phystracs is het meest effectief bij patiënten met een milde vorm van CTS, waarbij de diagnose na neurologisch onderzoek in het ziekenhuis is gesteld. Juist deze patiënten komen (nog) niet in aanmerking voor een operatie. Ook blijkt dat conservatieve behandelingen zoals  een pijnstillende injectie, het dragen van een nachtspalk en rust onvoldoende hebben geholpen.

Praktische informatie Phystracs

  • De behandeling duurt 10 minuten per hand en wordt 2x per week uitgevoerd.
  • De behandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed  vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie.   

Wilt u weten of Phystracs ook in uw geval effect heeft? Maak een afspraak en ervaar het zelf!

Bellen

053 - 303 00 00

Wij zijn op werkdagen bereikbaar
van 08.00 uur tot 18.00 uur.

Bel mij terug

Vitaal & Inzetbaar

Pro Corpus adviseert bedrijven en mensen in Twente om gezond, vitaal en inzetbaar te worden en te blijven. Wij geven concreet ‘handen en voeten’ aan deze begrippen door te kijken naar de organisatie die we voor ons hebben. Wat betekent duurzame inzetbaarheid voor uw bedrijf en uw werknemers? Wat hebben uw werknemers nodig om zich gezond en vitaal te voelen? En wat heeft u als individu nodig?

© 2020 Pro Corpus

Privacyverklaring

Volg Pro Corpus