“14 was ik. De eerste sigaret was niet eens lekker. Maar het idee dat ik erbij hoorde als ik die sigaret rookte, was natuurlijk des te aantrekkelijker. En daar werden de zaadjes gepland om een echte roker te worden. Zo’n roker die ook een sigaret opsteekt als ze hoestend en proestend thuis in bed blijft omdat ze ziek is. Zo eentje die direct naar haar sigaretten grijpt als er slecht nieuws is. Die rookt als ze zich verveelt. Of juist niet verveelt. Die minstens 3 sigaretten gerookt moet hebben voordat er überhaupt iets gebeurt van de agenda.”

Slecht voorbeeld

“Ik was zo’n roker die zei: “ach, ik kan ook morgen onder een auto komen”. Want natuurlijk wist ik heus wel dat al dat gerook niet zou leiden tot een lang en gezond leven. Maar ik poetste al het slechte weg en stak de één na de ander aan. Ook toen er kinderen kwamen. Diezelfde kinderen gingen me vragen stellen en vertellen dat roken slecht is. Dat was heus geen nieuws, maar dat gevraag bezorgde me wel een rotgevoel. Het goede voorbeeld geven is opeens toch gek als je iets doet waarvan je weet dat het niet helemaal ok is.

Maar toch, dat stoppen hè? Het klinkt zo makkelijk, maar wat nou als het leven zonder sigaret niet zo leuk is? En wat doe je dan als je gestrest bent? Of een biertje drinkt als het lekker weer is? En überhaupt dat stoppen als je geen doorzettingsvermogen hebt… het leek me een onbegonnen strijd. En dus zocht ik hier hulp bij.”

Stoppen met roken door hypnose

“Een eerdere ervaring met hypnose beviel erg goed. Natuurlijk liggen de schappen vol met pleisters, pilletjes en meer om de roker die wil stoppen te helpen, maar eigenlijk zag ik stoppen met behulp van pillen of pleisters niet zo zitten. Liever op eigen kracht met een beetje ‘natuurlijke’ hulp. Ik zocht contact met Pro Corpus en maakte een afspraak met Britt. Als waarschuwing kreeg ik mee dat ik de laatste sigaret zou roken voor ik werd gehypnotiseerd en als niet-roker naar buiten zou lopen. Hoewel ik blij ben met de waarschuwing klinkt het nog een beetje gek.”

Hypnotherapie bij Pro Corpus

“Wanneer ik me op goede vrijdag bij Britt meld, stelt ze me eerst op mijn gemak. Voor ze begint, wil ze een aantal dingen van me weten. Samen hebben we het over momenten waarvan ik verwacht het zwaar te krijgen zonder sigaret en ik moest een lijstje maken met ‘vervangers’. Met stip op 1 zette ik water neer als vervanger, maar ook wandelen kwam in het rijtje. De bitterballen, hoe verleidelijk ook, liet ik achterwege. 

Britt vroeg me of ik liever wilde zitten of liggen. Ik koos om te blijven zitten en Britt begon op me in te praten. Ik liet me leiden door haar stem en voelde mezelf wegzakken in een soort van slaap. Drie kwartier later werd ik weer wakker. Voor mijn idee heb ik een kwartier gemist en ik vroeg me af wat er in al die tijd was gebeurd. Ik voelde me niet anders, maar moest wel even bijkomen alsof ik net wakker was geworden. Britt legde uit dat ze in de tijd dat ik was weggezakt een extra programmaatje had geplaatst. In Jip en Janneke taal uitgelegd: er is in mijn diepe bewustzijn (waar ik zelf niet bij kan) een programma gezet voor niet-roken. Het programma roken stond daar al in. Ze waarschuwde me dat deze programma’s met elkaar in de clinch gaan en dat de eerste dag best pittig kon zijn. Uiteindelijk, als alles goed gaat natuurlijk, krijgt het niet-roken programma de overhand. Wat een held!”

Geen sigaretten, geen stress

“De eerste dagen merkte ik inderdaad dat ik niet opeens niet meer aan roken dacht. Sterker nog… eigenlijk dacht ik er best vaak aan. Maar de gedachte eraan was niet leidend en duurde niet langer dan een paar seconden. Ik was eigenlijk best chill en ik kwam erachter dat zonder sigaret het leven van mij nog net zo leuk was als ervoor. Sterker nog: de stress van het zonder sigaretten zitten, viel weg. Net als het gezoek naar plekken en momenten waarop gerookt kon worden. Ook tijdens feestjes had ik geen moeite om zonder sigaret lol te hebben en dat biertje op het terras in de zon smaakte net zo lekker als voor de hypnosesessie. 

Mocht het nodig zijn, kan ik altijd bellen voor een tweede afspraak, maar tot nu toe is daar geen sprake van. Toch is dat een fijne gedachte! Maar voor nu volstaat het trotse gevoel dat ik een niet-roker ben en red ik het daar prima op. Nog steeds denk ik af en toe aan een sigaret, maar een slok water verder en de gedachte is alweer weg. Een kilootje extra kwam erbij, maar dat is prima. Ik geniet net iets meer van mijn wijntje en kaasje dan dat ik deed en geef mezelf graag die vrijheid. Liever een kilootje erbij. Die wordt er met mijn vernieuwde conditie toch zo weer afgefietst!”

Susan van Hoof

Novum ZorgStoppen met roken door hypnose wordt door onze partner
Novum Zorg uitgevoerd.

Maak een afspraak voor stoppen met roken door hypnose