Update 12 april 2023

Hallo werknemers die in ploegendienst werken, dit blogartikel is speciaal voor jou!

Wist je dat er samen met jou nog 1,3 miljoen werknemers in Nederland in ploegendienst werken? In de industrie en de transportsector werkt zelfs 35% van de mensen in ploegendienst. Grote kans dat jij ook binnen één van deze sectoren werkt. 

Als je in ploegendienst werkt, is het extra belangrijk om fit en vitaal te blijven. Vitale ploegendienstmedewerkers zijn blijver, productiever en vooral gezonder. Ze hebben minder gezondheidsklachten en minder kans op een burn-out. 

Maar hoe zorg je nou voor voor meer vitaliteit in ploegendienst? De belangrijkste tip is om zoveel mogelijk je huidige ritme en regelmaat aan te houden. Laat de tijden dat je eet niet afhangen van je dienst, maar van het tijdstip van de dag.

  • Ontbijt: Eet een licht ontbijt na de nachtdienst en VOORDAT je gaat slapen. Drink geen alcohol voordat je gaat slapen.
  • Lunch: Als je wakker wordt.
  • Avondeten: Op de tijd dat je nu ook eet. Het avondeten eet je het liefst samen met je gezin.

5 praktische tips hoe jij fit en vitaal de ploegendienst doorkomt

1. Veiligheid in ploegendienst

Tip: Kom in beweging!

Veiligheid gaat boven alles! Ons lichaam is in de nacht minder alert en scherp. Houd hier rekening mee, ook als je weer naar huis gaat. Als je een dipje hebt, kom in beweging! Loop een rondje of maak een praatje.

2. Anders eten tijdens de nachtdienst

Tip: Eet eiwitrijk & koolhydraatarm

In de nacht gaat je spijsvertering langzamer en heb je minder energie nodig. Ongezonde vetten en suikers zorgen dat je moe wordt, minder alert bent en minder makkelijk in slaap valt. Op termijn kan dit voor een hoger cholesterol en overgewicht zorgen.

Wat eet of drink je wel:

  • Eiwitrijk: eieren, vlees, vis, noten of zuivel.
  • Vezelrijk: fruit, groente of volkoren producten.
  • 1,5 liter drinken, behalve koffie, frisdrank en alcohol.

Beperk het eten van pasta, brood, ongezonde vetten (chips, frituur) en suikers (frisdrank, energiedrank, snoep, koek, chocola).

3. Bewegen

Tip: Maak elke dag een wandeling

Bewegen helpt om stress te verminderen en zorgt dat jij je fitter en energieker voelt. Regelmatig bewegen zorgt er ook voor dat je beter slaapt en dat jouw lichaam beter met de onregelmatige werktijden om kan gaan.

4. Slapen als je in ploegendienst werkt

Tip: Draag na de nachtdienst een zonnebril

Draag na de nachtdienst een zonnebril, zodat je ogen geen extra daglicht krijgen. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam een signaal krijgt dat de dag begint. Hierdoor val je na de nachtdienst minder goed in slaap. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken. Om wakker te worden gebruik je een daglichtwekker. In de nachtdienst is het extra belangrijk om 3 uur voor het slapen gaan geen koffie of energiedrank meer te drinken.

5. Werk/privé balans

Tip: Blijf zoveel mogelijk doen wat je nu ook doet

Het is belangrijk dat je je huidige leven zoveel mogelijk door laat lopen (sporten, hobby’s, verjaardagen en gezin). Wel ga je dit anders inrichten. Fitness je nu? Kijk op welk moment jij met jouw rooster kan fitnessen. Breng je elke ochtend de kinderen naar school? Dat kan niet, je kan ze wel na de dienst ophalen.

Wist je dat ..

Wist je dat we ook een jaarprogramma hebben ontwikkeld. Tijdens het jaarprogramma ‘Doorploegen’ leren we jou en je collega’s hoe jullie fit en vitaal in ploegendienst werken.

Het programma Doorploegen is een innovatief programma voor werkgevers, leidinggevenden en werknemers. Doorploegen duurt een jaar en gaat in op de invloed van werkgebonden factoren – fysieke belasting, werkomgeving, werkstress – en persoonsgebonden factoren –  voeding & beweging, slapen, werk/privé – op het werken in ploegendiensten. 

TIGRA Twente

Het programma Doorploegen wordt uitgevoerd door TIGRA Twente. TIGRA Twente is één van de 25 vestigingen van het landelijke TIGRA netwerk en is strategisch partner van
Pro Corpus.

Werkplekonderzoek industrie

Anoukh van Baggum

Strategisch adviseur Arbeid & Gezondheid

Wil je meer lezen?

We delen graag onze kennis met je via onderstaande blogs.

Werkplekonderzoek industrie

Werkplekonderzoek industrie

Tijdens het werkplekonderzoek breng ik de balans van de werkbelasting en dat wat de werknemer daadwerkelijk kan in kaart. Onze specialiteit is het uitvoeren van een werkplekonderzoek binnen productieomgevingen en de industrie. Bij een werkplekonderzoek industrie kijk...

Lees meer